És conegut per tothom que hi ha aliments que són millors per a la salut que d’altres. I, entre els dolents, n’hi ha que tenen efecte inflamatori i que caldria evitar. Hi ha un tipus d’inflamació que es coneix com a inflamació crònica de baix grau i que, amb el temps, pot desembocar amb patologies més greus.
Les causes de la inflamació de baix grau són diverses. La nutricionista clínica Blanca García-Orea Haro explica al llibre Dime qué como ahora (Grijalbo), i que recull Rac1, que els orígens més habituals d’aquest tipus d’inflamació són: el sedentarisme, l’alcohol, el tabac, l’estrès crònic, el mal descans i la mala alimentació.
Els aliments més inflamatoris
García-Orea Haro explica al llibre que els aliments ultraprocessats són els més inflamatoris. Aquests són els més destacats:
- sucs
- melmelades
- galetes
- cereals
- iogurts de sabors
- refrescos
- xocolata amb llet
- farines refinades
- brioixeria industrial
- pa blanc
- greixos fregits i oxidats
- carns ultraprocessades com les salsitxes o la mortadel·la

Cal evitar al màxim, com ja sabem, aquest grup d’aliments i limitar-los a un cop per setmana, segons les recomanacions d’aquesta especialista.
Ara bé, també hi ha altres aliments proinflamatoris, explica, com el blat i els lactis (no fermentats).
Per altra banda, els aliments antiinflamatoris, que cal prioritzar i potenciar en la nostra alimentació són:
- fruites
- verdures
- llegums
- fruita seca i llavors
- tubercles
- carn de qualitat
- peix blau i blanc
- ous
- lactis fermentats (iogurt natural i formatges)
- oli d’oliva verge extra en cru
- espècies
- cacau pur