Vadegust
Els aliments que hauries de prendre per evitar refredats

Sí, hi ha aliments que ajuden a prevenir els refredats, ara que el fred ja és aquí. Cal redordar, però, que no hi ha aliments que curin la grip o el refredat. De fet, no ens hem de fiar dels missatges enlluernadors sobre els efectes màgics de superaliments que ens fan sentir millor. No hi ha cap nutrient que en si sol pugui garantir que no ens posem malalts, “però l’alimentació sana i equilibrada, mantinguda durant tot l’any, és clau, i no només ara durant dues setmanes per prevenir”, explica a RAC1.cat la dietista nutricionista Mireia Cervera.

En aquest sentit, afegeix que “se sap que hi ha substàncies que, si falten, el sistema immunitari pot ser més deficient. Menjar molt més d’algunes substàncies no millora el nostre sistema immunitari, però menjar massa poc d’alguns aliments sí que el pot debilitar”.

Les substàncies reconegudes per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que tenen relació amb el sistema immunitari són la vitamina C, la vitamina A, la vitamina E, la vitamina D, la vitamina B12, la vitamina B6, l’àcid fòlic, el ferro, el seleni, el zinc i el coure.

Aquestes vitamines i minerals, ingerits de manera adequada a través dels aliments, s’associen a un sistema immunitari en bones condicions. Cal tenir en compte que el sistema immunitari es pot veure afectat per altres qüestions, com factors genètics.

Un grapat de figues | Pixabay
Un grapat de figues | Pixabay

Aliments amb nutrients relacionats amb el sistema immunitari

1. Fruites: cítrics, raïm, caquis, fruits vermells, figues, magranes, pomes…

2. Verdures i hortalisses fresques: verdures de fulla verda, cols, carabassa…

3. Llegums

4. Fruits secs i llavors

5. Oli d’oliva

6. Cereals integrals

7. Fermentats: Iogurt, quefir, kombutxa, xucrut (col fermentada) o kimchi…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa