Vadegust
Els aliments fermentats que són millors per a la salut del cervell

Molts països del món tenen els seus propis aliments fermentats bàsics, arrelats en la cultura i la dieta. No pot ser una coincidència que això hagi succeït una vegada i una altra, per la qual cosa sembla lògic que els aliments fermentats ofereixen més aventatges que un mètode de conservació.

La dieta pot influir enormement en la salut mental i investigacions anteriors han demostrat que alguns aliments són especialment bons per a influir positivament en el cervell. Els aliments fermentats són una font de triptòfan, un aminoàcid clau per a la producció de serotonina, un missatger cerebral que influeix en diversos aspectes de la funció cerebral, inclòs l’estat d’ànim.

Els aliments també poden contenir altres missatgers cerebrals (coneguts com a neurotransmissors) en la seva forma crua. No és d’estranyar, llavors, que les investigacions hagin demostrat que el consum d’aliments fermentats pot tenir diverses repercussions a curt i llarg termini en la funció cerebral, com la reducció de l’estrès.

Però, quins aliments influeixen més en la salut mental? Investigadors d’APC Microbiome, University College Cork i Teagasc (Autoritat de Desenvolupament Agrícola i Alimentari d’Irlanda), a Irlanda, treballen actualment en un ampli estudi per a respondre per fi a aquesta pregunta.

La investigadora Ramya Balasubramanian i l’equip de l’APC van comparar les dades de seqüenciació de més de 200 aliments de tot el món, a la recerca de diversos metabòlits coneguts per ser beneficiosos per a la salut cerebral.

L’estudi està encara en les seves fases inicials, però els investigadors estan sorpresos ja pels resultats preliminars.

“Esperava que només apareguessin uns pocs aliments fermentats, però de 200 aliments fermentats, gairebé tots van mostrar la capacitat d’exercir algun tipus de potencial per a millorar la salut intestinal i cerebral“, explica Ramya.

És necessari continuar investigant per a saber quins grups d’aliments fermentats tenen majors efectes en el cervell humà, però els resultats mostren un vencedor inesperat.

Kimchi | Pixabay

Sucre fermentat

Els productes fermentats a base de sucre i els productes fermentats a base de verdures són com guanyar la loteria pel que fa a la salut intestinal i cerebral”, assegura Ramya.

Per a l’experta, “per molt que es demonitzi als productes a base de sucre, el sucre fermentat agafa el substrat de sucre en brut i el converteix en una plètora de metabòlits que poden tenir un efecte beneficiós“.

Així que, per a Ramya, encara que porti el nom de “sucre”, si es fa un cribatge metabolòmic final, “el sucre és utilitzat per la comunitat microbiana present en l’aliment i es converteix en aquests preciosos metabòlits que estan llestos per a ser seleccionats per nosaltres per a estudis posteriors”.

El pròxim pas és realitzar aquestes investigacions. Té previst sotmetre els seus aliments fermentats millor classificats a proves rigoroses amb un còlon artificial i diversos models animals per a veure com afecten aquests metabòlits al cervell.

Així, esperen que el públic pugui utilitzar aquests resultats preliminars i considerar la inclusió d’aliments fermentats en la seva dieta com a forma natural de donar suport a la seva salut mental i el seu benestar general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa