Vadegust
Els aliments amb alt contingut en greix i sucre alteren el nostre cervell

Investigadors de l’Institut Max Planck de Recerca del Metabolisme de Colònia (Alemanya), en col·laboració amb la Universitat de Yale (els Estats Units), han demostrat que els aliments amb alt contingut en greix i sucre alteren el nostre cervell: si mengem regularment fins i tot petites quantitats d’ells, el cervell aprèn a consumir precisament aquests aliments en el futur.

Per què ens agraden tant els productes poc saludables i que engreixen? Com es desenvolupa aquesta preferència en el cervell? “La nostra tendència a menjar aliments rics en greixos i sucres, l’anomenada dieta occidental, podria ser innata o desenvolupar-se a conseqüència del sobrepès. Però creiem que el cervell aprèn aquesta preferència”, ha explicat Sharmili Edwin Thanarajah, autora principal de l’estudi.

Per a provar aquesta hipòtesi, els investigadors van donar a un grup de voluntaris un petit púding que contenia molt de greix i sucre al dia durant vuit setmanes, a més de la seva dieta normal.

L’altre grup va rebre un púding que contenia el mateix nombre de calories però menys greix. Es va mesurar l’activitat cerebral dels voluntaris abans i durant les vuit setmanes.

Patates fregides | Pixabay
Patates fregides | Pixabay

La resposta del cervell als aliments rics en greixos i sucres va augmentar considerablement en el grup que va menjar el púding ric en sucres i greixos després de vuit setmanes. Això va activar especialment el sistema dopaminèrgic, la regió del cervell responsable de la motivació i la recompensa.

“Els nostres mesuraments de l’activitat cerebral van mostrar que el cervell es reconfigura a si mateix mitjançant el consum de patates fregides i companyia. Subconscientment aprèn a preferir els aliments gratificants. A través d’aquests canvis en el cervell, inconscientment sempre preferirem els aliments que contenen molt de greix i sucre”, ha detallat Marc Tittgemeyer, que va dirigir l’estudi.

Durant el període d’estudi, els subjectes que van menjar el púding ric en sucres i greixos no van augmentar més de pes que els del grup de control, i els seus valors sanguinis, com el sucre o el colesterol, tampoc van variar.

No obstant això, els investigadors suposen que la preferència pels aliments ensucrats continuarà una vegada finalitzat l’estudi. “Es creen noves connexions en el cervell, i no es dissolen tan ràpidament. Al cap i a la fi, l’objectiu de l’aprenentatge és que, una vegada aprens alguna cosa, no s’oblidi tan ràpidament”, ha detallat Tittgemeyer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa