Vadegust
L’aliment que es va utilitzar per fer explosius

Segur que no ho diries mai, però hi ha un aliment que es va utilitzar per a fer explosius. I, de fet, és un dels productes que més es consumeixen en països com Estats Units, però també a Europa. I el tens molt present… Estem parlant de la cansalada. De fet, va ser precisament a Estats Units on la cansalada es va utilitzar per a fer explosius. Així ho explica ‘Ok Diario‘, que recorda que tot això va passar durant la segona Guerra Mundial.

A causa de l’excés de greix produït en cuinar-lo, els americans van pensar que el bacon tenia un potencial més sorprenent i fins i tot mortal, de manera que van començar a guardar-lo perquè l’exèrcit estatunidenc el pogués utilitzar per a fabricar bombes.

Fins i tot es va formar un comitè que gestionava aquesta qüestió. Es diu American Fat Salvage Committee, i va ser creat en la dècada de 1940 per a recol·lectar l’excés de greix per a cuinar que després es lliuraria a experts en guerra per a convertir-la en explosius, segons The Atlantic. Es va encoratjar a les dones (que tradicionalment cuinaven a casa en aquell moment) a emmagatzemar tot tipus de greix per a cuinar per a ajudar en l’esforç de guerra.

Fins i tot la propaganda estatunidenca durant la Segona Guerra Mundial instava els ciutadans a estalviar greixos per a cuinar perquè ajudaven a produir glicerina. Entre la més sol·licitada estava la de la cansalada.

La Biblioteca Estatal de Nou Hampshire assenyala que 1 lliura (al voltant de 450 grams) de greix podia convertir-se en 1/10 de lliura de glicerina, que al seu torn formava ⅕ de lliura de nitroglicerina, un component de la pólvora i la dinamita. Així, una vegada que es filtrava una lliura de greix, podia dur-se a un dels 250.000 carnissers que recol·lectaven el bacon per a l’exèrcit i la persona rebia a canvi quatre centaus.

La iniciativa va tenir un èxit relatiu, tot i que al final no es va acabar de dur a terme. Dos mil milions de lliures de greix de deixalla es van recol·lectar en un any i, segons el govern, podrien usar-se en la creació de 10 mil milions de projectils de canó. Tot i això, la major part del greix va acabar sent exclosa de l’ús en armes clau i l’objectiu principal del govern semblava ser el de mantenir a les dones “ocupades i productives”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa