Vadegust
L’aliment que és perfecte per al cor i que no afegeixes als teus àpats

Tot el que mengem té incidència i conseqüències directes sobre el nostre cos. Això ja ho sabem. I, per tant, hi ha aliments que ajuden a certes funcions o a alguns òrgans -i també n’hi ha que els perjudiquen-. I hi ha un aliment en concret que els metges recomanen, ja que diversos estudis científics han demostrat que el seu consum té multitud de beneficis per a la salut, i molt especialment per al cor.

Es tracta de la caiena, que ens permet assaonar els plats per a donar-los un sabor més picant. És un tipus de pebrot molt picant que s’extreu del ‘guindillo d’Índies’, una planta originària d’Amèrica.

Durant l’època precolombina, ja s’utilitzava el poder medicinal i culinari d’aquesta planta. Els inques conreaven la caiena, i la utilitzaven com a remei natural per a curar malalties relacionades amb la circulació sanguínia o l’aparell digestiu, tal i com recull Ok Diario.

Estudis científics han demostrat que té propietats antiinflamatòries i analgèsiques, així que la caiena és una gran aliada per a alleujar la cefalea i la migranya, així com els símptomes de malalties com l’artritis. A més, aquest aliment és una gran font d’antioxidants, aportant vitamines A i C que estimulen la regeneració de col·lagen.

A això cal sumar que estimula la circulació, ja que té un efecte molt positiu sobre el sistema vascular i els vasos sanguinis. El principi actiu de la capsaicina activa els receptors de calor en el paladar, i en aquest moment s’allibera una substància que dilata els vasos sanguinis. Gràcies a aquest mateix efecte picant, la caiena és fantàstica per a reduir, i fins i tot eliminar, la congestió nasal en cas de refredat.

Caiena | Pxhere
Caiena | Pxhere

Beneficis de la cayena per al cor

Com hem dit, el seu principal nutrient és la capsaicina, que té efectes cardiovaculares molt positius en el cos humà. En 2015 es va publicar un estudi en el ‘Journal of Nutrition’ que relacionava el consum d’aliments amb capsaicina, com la caiena, amb una millor salut cardiovascular en aquelles persones que pateixen malalties coronàries.

En la mateixa línia, la revisa ‘Circulation’ va publicar el 2017 un estudi que vincula el consum de caiena amb un menor risc de mort prematura per malalties cardiovasculars. A això cal sumar que un estudi realitzat el 2020 per l’Associació Americana del Cor i dirigit per Bo Xu, cardiòleg de l’Institut del Cor, Vascular i Toràcic de la Clínica Cleveland a Cleveland, va concloure que el consum d’aquest aliment pot reduir fins a un 26% la mortalitat per malalties cardiovaculares.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa