Vadegust
L’aliment que cal menjar per recuperar-se ràpidament de l’activitat física

Un assaig controlat aleatoritzat publicat en ‘Frontiers in Nutrition’ demostra que el consum diari d’ametlles produeix un canvi en el metabolisme, reduint la inflamació i l’estrès oxidatiu de l’exercici i permetent que el cos es recuperi més ràpidament després de l’activitat física.

En concret, produeix un augment de la quantitat de la molècula de recuperació de l’exercici. Aquesta molècula, denominada oxilipina (greix oxidat), és sintetitzada a partir de l’àcid linoleic pel teixit adipós marró, i té un efecte beneficiós sobre la salut metabòlica i la regulació energètica.

L’autor, David C Nieman, professor i director del Laboratori de Rendiment Humà de la Universitat Estatal dels Apalaches, al Campus de Recerca de Carolina del Nord (els Estats Units), ha precisat que “els voluntaris que van consumir 57 grams d’ametlles al dia durant un mes abans d’una única sessió d’exercici de ‘guerrer de cap de setmana’ tenien més quantitat del greix beneficiós àcid 12,13-dihidroxi-9Z-octadecenoic (12,13-DiHOME) en la sang immediatament després de l’activitat que els voluntaris de control”. Aquests també van declarar sentir menys fatiga i tensió, major força a les cames i menor mal muscular després de l’exercici que els voluntaris de control.

Un bon grapat d'ametlles | Pixabay
Un bon grapat d’ametlles | Pixabay

Quatre setmanes de suplementació dietètica amb ametlles

En l’assaig clínic van participar 38 homes i 26 dones d’edats compreses entre els 30 i els 65 anys, que no realitzaven entrenament regular amb pesos. Aproximadament, la meitat van ser assignats aleatòriament al grup de la dieta d’ametlles, i l’altra meitat al grup de control, que menjava diàriament una barreta de cereals amb les mateixes calories. Els investigadors van prendre mostres de sang i orina abans i després del període de quatre setmanes de suplementació dietètica.

Les mesures de rendiment van incloure una prova anaeròbica Wingate de 30 segons, una prova de carrera en llançadora de 50 metres i exercicis de salt vertical, press de banca i força cama-esquena. Es van prendre mostres addicionals de sang i orina immediatament després d’aquesta sessió de 90 minuts de “exercici excèntric” i diàriament durant els quatre dies següents.

Després de cada extracció de sang, els participants van emplenar el qüestionari ‘Profile of Mood States’ (POMS) per a quantificar el seu estat mental i van valorar el seu dolor muscular d’aparició retardada -és a dir, el dolor i la rigidesa que senten després d’un exercici desacostumat o extenuant- en una escala de 10 intervals.

Com era d’esperar, l’exercici de 90 minuts va provocar un augment de la sensació de mal muscular i dolor muscular segons els propis voluntaris, així com un augment de la puntuació POMS, que indicava una disminució del vigor segons els propis voluntaris i un augment de la fatiga, l’ansietat i la depressió.

L’exercici també va provocar un augment transitori dels nivells de citocines proinflamatòries com IL-6, IL-8, IL-10 i MCP-1 en la sang, la qual cosa concorda amb un mal muscular menor. No obstant això, aquests canvis en les citocines van ser iguals en els grups d’ametlles i de barretes de cereals.

Els polifenols de la pell de l’ametlla podrien ser la clau

“Concloem que les ametlles proporcionen una barreja única i complexa de nutrients i polifenols que pot afavorir la recuperació metabòlica després de nivells estressants d’exercici. Les ametlles contenen grans quantitats de proteïnes, tipus de greixos saludables, vitamina E, minerals i fibra. I la pell marró de les ametlles conté polifenols que acaben en l’intestí gros i ajuden a controlar la inflamació i l’estrès oxidatiu“, afirma Nieman.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa