Vadegust
Alerten de la pèrdua de cultius com el gira-sol pels porcs senglars

La invasió russa d’Ucraïna ha provocat l’aturada de les importacions procedents d’aquest país i ha evidenciat que, a Catalunya, hi ha dependència de gira-sol, sobretot per part d’una indústria alimentària que l’utilitza com a ingredient bàsic per fabricar productes elaborats. És per aquest motiu que ara la pagesia està alertant de la pèrdua de certs cultius, com ara el gira-sol, per l’excés de porcs senglars, ja que a aquests animals els agrada molt aquesta planta i la destrossen molt abans que es pugui collir. Concretament, el cultiu de gira-sols ha caigut un 30% a Catalunya.

S’ha convertit en un cultiu residual, no arriba ni a l’1%, i això no contribueix a la sobirania alimentària. Depenem de tercers països, i ja hem vist que, a la primera de canvi, patim racionaments”, explica Josep Mas, coordinador de fauna salvatge d’Unió de Pagesos. Però no només es veu afectat el cultiu de gira-sols, sinó també d’altres com la patata o el sorgo –un cereal utilitzat en dietes alternatives que ara s’ha d’importar de l’estranger-.

Per això, els pagesos demanen que s’incentivi la caça, ja que consideren que ara és l’única manera de controlar la fauna cinegètica. A banda d’aquesta mesura, però, des del sindicat, també s’insisteix en la importància d’aplicar mesures menys restrictives. En aquest sentit, critiquen que s’obligui a deixar terres en guaret, sense sembrar. “No té cap sentit que tinguem hectàrees sense conrear a casa nostra i haguem de comprar cereal o aliment a un país tercer”, explica Toni Bascompte, coordinador d’UP al Berguedà. Segons defensa, en situacions excepcionals com l’actual, amb la crisi econòmica i la guerra d’Ucraïna, és necessari apostar per la producció local i de proximitat.

El molí de Roviroli de Sagàs, un dels pocs del país que fa oli de colza | ACN

L’oli de colza, una alternativa

Mentre hi ha cultius que es deixen de plantar a Catalunya, n’hi ha d’altres que creixen. És el cas de la colza, que en els últims tres anys, s’ha disparat un 15%. La raó és que no agrada tant als porcs senglars i, per tant, és més fàcil de cultivar. A més, des de la Unió Europea també s’estan duent a terme mesures per incentivar aquest tipus de cultiu i d’altres com el blat de moro.

A Sagàs, hi ha un dels tres únics molins de Catalunya on s’hi produeix oli de colza, un producte molt apreciat a Europa, però que a Catalunya no es troba a les lleixes dels supermercats perquè encara arrossega mala fama per un episodi d’intoxicació dels anys 80 en què van morir més de 3.000 persones. Tot i això, es tracta d’una alternativa a l’oli de gira-sol que, segons UP, permetria reduir la dependència amb altres països.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa