Vadegust
Alerta sanitària pel ‘nap del diable’, que ja ha matat a un home

Es tracta d’una planta molt perillosa. Es diu Oenanthe crocata, coneguda popularment com a ‘nap del diable’, i és una espècie que pertany a la família de les apiàcees, molt comuna en àrees humides, com és el cas de Galícia. Aquest tubercle ha provocat la mort d’un home de 37 anys d’edat, veí de Sampaio, després de la seva ingesta el mes de desembre passat, segons publica Telecinco. Però, quines són les característiques d’aquesta planta i per què és extremadament perillós el seu consum?

Des del Concello de Bergondo, localitat de la qual era veí el mort, han alertat a la població sobre el seu consum, ja que té compostos similars a la cicuta i fins i tot un aspecte molt semblant. El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Betanzos va enviar un escrit a l’Ajuntament de Bergondo per tal que s’alertés als veïns que evitin la ingesta del tubercle Oenanthe SPP (X 49 CIE 10) a causa de la recent defunció d’aquest home.

Els seus efectes

Aquesta planta actua de manera similar a la cicuta després de la seva ingesta, provocant una fallada neurotòxica. Es tracta d’una planta que creix en les vores dels rius o prats, així com en zones humides, per la qual cosa és molt habitual trobar-la en aquesta regió.

Es caracteritza per tenir unes fulles semblants a les del julivert i la seva flor adquireix un to blanquinós. Però el seu potencial perill es troba en una neurotoxina denominada enantotoxina, que és realment tòxica per a éssers humans i animals, sobretot en el seu tubercle.

Aquesta substància té efectes immediats en el sistema nerviós central i pot causar signes d’alerta com a vòmits, convulsions i una aturada respiratori. Els veïns de Galícia coneixen les característiques verinoses d’aquest tubercle que causa epilepsis amb convulsions i afecta directament al cervell.

El tubercle té un sabor semblant a l’api, per la qual cosa en consumir-se no sembla que s’estigui enverinant. Els pacients acaben morint per ofegament, sent conscients en tot moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa