Vadegust
Alba Jussà: recuperació de varietats tradicionals d’hortalisses i plantes aromàtiques

L’Associació Alba Jussà ha iniciat el projecte ‘Llavors d’Oportunitats’ que treballa en la recuperació de varietats tradicionals d’hortalisses i plantes ornamentals. Aquestes plantes han estat cultivades reproduint la llavor de forma continuada durant més d’una generació. S’han plantat al Pallars Jussà durant més de trenta anys seguits. Des d’Alba Jussà volen posar en valor aquestes varietats i els coneixements associats al seu cultiu. ‘Llavors d’Oportunitats’ és un projecte que treballa per mantenir la cultura agrària del Pallars que s’ha transmès de generació en generació. El Banc de Llavors del Pallars Jussà ja custodia més de 35 varietats d’hortalisses locals i esperen augmentar-lo amb prospeccions que estan fent a la comarca.

Al Pallars Jussà existeixen algunes experiències de recuperació de varietats tradicionals, per exemple en el cultiu de la vinya i l’olivera. Fa uns anys també es va fer un estudi de llavors hortícoles a la Vall Fosca. El projecte ‘Llavors d’Oportunitats’ d’Alba Jussà, pretén recopilar i ampliar aquest coneixement gestionant un Banc de Llavors de tota la comarca.

Durant el 2019 van realitzar més d’una desena d’entrevistes a gent gran que cultivaven o havien cultivat horts per la Pobla de Segur i la Conca de Dalt per tal de conèixer quin tipus de varietats conreaven i d’on provenien les llavors. D’aquestes prospeccions es van identificar les varietats considerades tradicionals i el Banc de Llavors del Pallars Jussà ja custodia més de 35 varietats d’hortalisses locals.

Una persona cultivant l’hort que Alba Jussà té a Tremp | ACN

En el Banc de Llavors, ubicat a la seu d’Alba Jussà i gestionat per l’entitat, es poden trobar diferents varietats de mongetes, tomates, carabasses, bledes i cols. Aquest 2020 l’entitat treballa per la reproducció i multiplicació d’aquestes llavors a un hort que té a Tremp L’objectiu de l’hort és disposar de més unitats, observar les seves característiques i validar que es tracten de varietats diferents i tradicionals. En paral·lel, s’estan prospectant altres zones del Pallars Jussà per ampliar el Banc.

Actualment no s’estan comercialitzant les llavors custodiades, però esperen fer-ho en un futur pròxim i així poder omplir de varietats locals als horts pallaresos.

Aquest projecte el realitza Alba Jussà amb el suport de Salvatgines, Col·lectiu Eixarcolant, l’Estació Biològica del Pallars Jussà i el Geoparc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa