Vadegust
Agricultura demana la retirada de 1.000 tones de carn d’au per evitar-ne la caiguda de preus

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha sol·licitat al Ministre Luís Planas la retirada immediata d’unes 1.000 tones de carn d’au per reduir el col·lapse i evitar-ne així la caiguda de preus. Jordà ha traslladat la petició davant la previsió que en un escàs marge de temps Catalunya pateixi una sobreproducció de carn de pollastre que podria superar el 20% de la producció actual. Segons Agricultura, aquestes 1.000 tones, aproximadament, podrien recuperar-se en el futur quan el mercat s’estabilitzi, de manera que del seu cost, uns 2,25 milions d’euros, se’n recuperaria gairebé la meitat.

Fa un mes, la consellera Teresa Jordà va fer un demanda similar en relació amb la carn d’oví, cabrum i boví, que també es troben en la mateixa situació. La consellera Jordà ha fet aquesta petició al ministre d’Agricultura tenint en compte que el sector avícola català, especialment el de carn d’au (pollastre, gall dindi i guatlla, entres altres) comença a veure’s seriosament afectat per la crisi de la covid-19.

Per una banda, perquè, amb les condicions de treball establertes, els escorxadors no poden operar al 100% de la seva capacitat. Això està provocant una saturació de les granges, on els animals superen els pesos comercials i després no poden entrar a la línia de matança. Al mateix temps, el sector viu en els mesos de primavera i estiu el seu punt més àlgid de demanda gràcies a l’increment que suposen les activitats de l’hoteleria, la restauració i el turisme, cosa que enguany no es produirà, segons Agricultura.

Si bé el consum de carn d’au a les llars pot mantenir un cert nivell estable ja que és una proteïna assequible econòmicament, el consum familiar no absorbeix tota la producció que es genera en els cicles productius, que es planifiquen amb molta antelació, remarquen des del departament.

A Catalunya, el sector avícola representa un percentatge molt significatiu de la producció final ramadera i d’aquest sector viuen molts productors i un gran nombre d’empreses que hi estan relacionades, que es podrien veure seriosament afectats per aquesta situació, la qual pot acabar afectant la resta de l’estat espanyol si no s’estableixen mesures urgents, assenyalen des de la conselleria.

La carn d’oví, cabrum i boví, en la mateixa situació

El 30 de març, Teresa Jordà va fer la mateixa demanda en relació amb la carn d’oví, cabrum i boví, que també es troben en la mateixa situació. Aleshores, la consellera d’Agricultura va sol·licitar al ministre Planas que demanés a la Comissió Europa l’ajuda per a l’emmagatzematge privat de carn fresca o refrigerada d’animals de l’espècie bovina de vuit mesos o més i una altra per a la carn d’oví i cabrum.

Aquesta ajuda es preveu en el Reglament europeu d’organització comuna de mercats dels productes agraris, que estableix que, en cas que es produeixi una pertorbació de mercat com l’actual, es pugui decidir la concessió d’un ajut per a l’emmagatzematge privat dels productes, amb la idea que un cop se superi aquesta crisi puguin incorporar-se de nou al mercat.

La mesura hauria de solucionar el greu problema provocat per la caiguda de preus d’aquestes carns, que en el cas de l’oví és d’un 40%, seguit de prop pel boví i el cabrum, que marquen la mateixa tendència. Una reducció que també s’ha produït en el consum d’aquestes carns, que ha caigut estrepitosament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa