Vadegust
L’aferrissada defensa de Llet Nostra per part d’una veterinària rural

La veterinària rural Imma Puigcorbé està especialitzada en bovins, és molt activa a Twitter i diverses piulades seves s’han convertit en virals. És el que ha passat amb l’últim fil que ha fet, on defensa Llet Nostra. Tot va començar amb la piulada d’un usuari, que es queixava: “Tot a Catalunya és una estafa. Llet Nostra creada pel boicot a Pascual ara m’entero que envasa a Pascual i que son les sobres que aquets no volen per ells. I jo anar comprant aquesta marca com he votat procesisme molts anys”, va escriure @M33MIC.

I, davant d’aquesta afirmació, Puigcorbé ha volgut “explicar la veritat” perquè “em sembla molt injust que des d’un compte anònim es facin acusacions a aquest nivell a una empresa com Llet Nostra que ha lluitat MOLT per estar avui present a casa de molts catalans”. Així, la veterinària comença: “Llet Nostra neix el 2003 després que llet Pascual i altres empreses duessin a terme un boicot deixant de comprar llet catalana. En aquell moment era formada per uns 200 ramaders de varies cooperatives catalanes”.

“Per tal de poder comercialitzar la llet es va confiar amb Kaiku ( empresa basca) que disposava de l’experiència i tecnologia que els hi faltava als ramaders catalans per envasar i comercialitzar la llet. Un projecte així no es pot dur a terme de la nit al dia!”, continua Puigcorbé, que afegeix: “En un principi la llet s’envasava a Vic a una planta pròpia que en poc temps va quedar obsoleta, però hi havia un projecte per tal de fer una nova planta per tal de millorar l’eficiència de l’empresa a Bescanó”.

Alhora, recorda que “el 2014 però, el projecte de la nova planta es va desestimar ja que no es podia fer front a la inversió que suposava i finalment i es va decidir modernitzar la planta de Vic per tal d’adequar-la i poder continuar envasant la llet”. I també que “el 2017 Mercadona trenca Llet Nostra quan promou una nova planta d’envasat a Vidreres i marxen del projecte la cooperativa de Campllong i la de Mollerussa els quals en aquell moment representaven el 40% del volum de la llet que produïda Llet Nostra”.

Segons Puigcorbé, “molts ramaders de les dues cooperatives convençuts del projecte de Llet Nostra van sortir de les seves cooperatives disposats a continuar en el projecte català. Aquest daltabaix però no va fer que el projecte s’extinguis, però amb la disminució del volum de llet ja no era rentable tenir una planta pròpia d’envasat ja que els costos de manteniment de la planta superaven els benefecis”.

Vaques | Facebook Llet Nostra

“Això va fer que el 2018 es decidís acordar amb Pascual una línia d’envasat a la planta que té aquesta empresa a Vic. És una línia independent, amb entrada independent de llet i dipòsits independents. TOT certificat per varies empreses externes”, continua explicant Puigcorbé, que deixa clar que “no hi ha creuament de la llet dels ramaders de Llet Nostra amb la d’altres procedències, la descàrrega de llet es fa a la part esquerra de l’empresa i passa a un circuit propi on es tracta i envasa la llet”.

Tot això és així perquè “la planta de Pascual és una planta sobredimensionada on es volien envasar sucs de fruita amb llet (Bifrutas) els quals mai van arribar a produir-se i es va poder optar per aquesta opció win-win”. A més, assenyala que “Llet Nostra paga a l’empresa el preu que costa envasar la seva llet. Potser no és la opció que ens agradaria a tots però la supervivència de Llet Nostra és la supervivència de molts ramaders catalans i ara per ara aquesta és la situació”.

La veterinària rural té clar que “en un mercat on la distribució, com és el cas de Mercadona, ha fet tot el possible per enfonsar les nostres cooperatives, on els demana a Llet Nostra fins a un 20% del benefici de la venda de la llet per poder-la vendre al seus lineals, que Llet Nostra encara existeixi és gràcies als catalans convençuts que la compren i a l’esforç dels ramaders de les cooperatives de ramaders del Baix Empordà i del Cadí. Un producte català que com molts d’altres està en una lluita constant per tal de no desaparèixer”.

Finalment, conclou: “Compreu Llet Nostra perquè si, estareu ajudant directament als ramaders catalans, granges familiars que cuiden casa nostra, omplen els pobles i ens cuiden cada dia. Llet Nostra no és Pascual, Llet Nostra són famílies catalanes!”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa