Vadegust
Afegir un extra de sal al menjar pot treure’t anys de vida

Si ets d’aquells que sempre troba que als plats els hi falta un punt de sal, t’interessa aquest article. I molt. Perquè segurament no ho estàs fent bé en excedir-te en el consum d’aquest condiment. De fet, aquest extra comporta uns riscos elevats per a la salut. Segons l’OMS, no s’han de sobrepassar els 5 grams de sal al dia, una quantitat que equival a una culleradeta de postres. De mitjana, però, consumim entre 9 i 12 grams diaris.

Segons publica el diari The Guardian, els que habitualment afegeixen més quantitat de sal també tenen més risc de morir prematurament, segons un estudi fet a 500.000 britànics de mitjana edat. En concret, un 28% més que els que no ho fan mai o gairebé mai. 

Els investigadors van trobar que afegir sal sempre als aliments fa perdre més de dos anys l’esperança de vida dels homes i un any i mig per a les dones. Això no inclou els condiments durant el procés de cocció.

Un grapat de sal | Pixabay
Un grapat de sal | Pixabay

L’estudi no va descartar definitivament altres factors, com ara el consum de sal com a indicador d’un estil de vida en general menys saludable, però l’equip que hi ha darrere de l’informe va dir que l’evidència era prou convincent per tal que la gent considerés l’opció d’evitar condimentar els seus àpats amb sal.

“Que jo sàpiga, el nostre estudi és el primer a avaluar la relació entre l’addició de sal als aliments i la mort prematura”, va dir el professor Lu Qi de l’Escola de Salut Pública i Medicina Tropical de la Universitat de Tulane a Nova Orleans, que va liderar la investigació. “Fins i tot una reducció modesta de la ingesta de sodi, afegint menys o cap sal als aliments a taula, és probable que tingui beneficis substancials per a la salut, especialment quan ho realitza la població general”.

La ingesta de sal és difícil de controlar amb precisió perquè molts aliments processats contenen alts nivells de sal i la mesura directa mitjançant proves d’orina no proporciona necessàriament una imatge indicativa de la ingesta global. Aproximadament el 70% de la ingesta de sodi a les poblacions occidentals prové d’aliments processats i preparats, amb un 8-20% derivat de la sal afegida a la taula.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa