Vadegust
El brot de salmonel·losi dels ous Kinder Sorpresa afecta Catalunya?

La marca Ferrero International S.A. va avisar aquest passat dissabte, 2 d’abril, sobre la retirada d’alguns lots d’ous Kinder Sorpresa al Regne Unit i Irlanda pel seu possible vincle amb un brot de salmonel·losi que, segons assegurava la BBC, ja ha afectat 63 persones, la majoria nens de menys de cinc anys. Ferrero va emetre un comunicat on explicava que “voluntàriament estem retirant lots seleccionats de Kinder Sorpresa com a precaució, ja que hem tingut coneixement d’una possible connexió amb una sèrie de casos notificats de salmonel·losi”.

La companyia demanava als consumidors que si havien comprat els lots assenyalats, no se’ls mengessin. A més, deixava clar que la joguina inclosa en els productes no estava afectada. Els productes afectats eren els famosos ous de xocolata en format de 20 grams o en paquets de tres si presentaven dates de caducitat entre juliol i octubre de 2022. Tots aquests productes es fabriquen en la mateixa fàbrica en Arlon, Bèlgica.

Des de Ferrero s’està treballant amb les autoritats sanitàries d’aquests països per a identificar la causa del brot, del qual encara no s’ha reportat cap mort, però sí que ha començat a afectar més enllà de les fronteres del Regne Unit i Irlanda. A França, ja s’han notificat 21 casos de salmonel·losi i la majoria afecten nens d’una mitjana de 4 anys. 8 d’ells, informen des del Ministère donis Solidarités et de la Santé, van ser hospitalitzats, però ja han tornat a casa.

La Vanguardia‘ recull que Alemanya, Suècia i Holanda són altres països de la Unió Europea que han detectat casos de salmonel·losis entre la seva població. De moment, no ha estat així a Espanya, ni a Catalunya, però és impossible saber si finalment els productes que es consumeixen al nostre país es veuran afectats.

La salmonel·la

La salmonel·la és un bacteri que pot causar una malaltia anomenada salmonel·losi en els éssers humans. Es pot transmetre’s directament o indirectament entre animals i éssers humans. La salmonel·losi és la segona malaltia zoonòtica més comuna després de la campilobacteriosis a la UE, i la salmonel·la és una causa comuna dels brots de malalties d’origen alimentari.

A la UE es registren cada any més de 91.000 casos de salmonel·losis. La EFSA ha calculat que la càrrega econòmica global de la salmonel·losi humana podria ascendir a 3.000 milions d’euros a l’any.

Els símptomes aguts de la salmonel·losi humana són la febre, la diarrea i les enrampades abdominals. Si arriba a infectar el torrent sanguini, pot posar en perill la vida. La salmonel·la es troba habitualment en els intestins d’ocells i mamífers sans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa