Vadegust
El 43,8% dels aliments afectats per la baixada de l’IVA són ara més cars

FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat al maig un nou seguiment sobre l’evolució de 1.000 preus d’aliments afectats per la rebaixa de l’IVA en vuit grans cadenes de distribució. Quatre de cada deu dels productes analitzats per l’associació han pujat el seu preu, per la qual cosa s’estabilitza l’escalada inflacionista tenint en compte que a l’abril també van ser quatre de cada deu. Cal recordar que al març eren un de cada tres els que s’havien encarit, i al febrer un de cada cinc.

Davant aquests fets, FACUA ha anunciat que ampliarà les denúncies que ja va presentar al gener, febrer març i abril davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que fins avui segueix sense resposta. Les denúncies tornaran a ser dirigides contra totes les cadenes objecte de l’anàlisi: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona.

Un miler de preus analitzats

L’associació, com fa mensualment, ha revisat l’evolució de 1.000 preus en aquestes vuit cadenes de distribució. Les noves anàlisis s’han dut a terme els dies 2, 3 i 5 de maig. En ells ha detectat que en 438, això és el 43,8%, el preu s’ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre una vegada aplicada la rebaixa de l’IVA.

L’article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que “la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l’import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes”.

FACUA reitera la falta de transparència del govern espanyols sobre els estudis que va anunciar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del seu observatori de preus. En data d’avui no només no han transcendit dades sobre les seves conclusions, sinó tampoc sobre quants establiments, quants preus i en quines dates es realitzen les anàlisis. De fet, Agricultura ni tan sols ha confirmat si efectivament els està duent a terme tal com va anunciar al gener.

En aquest sentit, l’associació ha sol·licitat al ministeri de Planas les dades relatives a aquests suposats seguiments de preus a través del Portal de Transparència.

Aldi repeteix com el supermercat on més s’encareixen

Aquest mes de maig, el major nombre d’anomalies s’han detectat en Aldi, on s’han encarit 32 del total de 58 preus analitzats (un 55,1%). El segueix Carrefour, amb 85 productes més cars que el 30 de desembre sobre una mostra de 163 preus (el 52,1%).

Hipercor per part seva, ha augmentat 80 dels 168 preus analitzats (el 47,6%), mentre que Dia ho ha fet en 62 dels 138 aliments recollits en aquest estudi (el 44,9%). L’associació ha detectat 28 preus més cars a Lidl sobre un total de 63 aliments (el 44,4%) mentre que a Alcampo s’han encarit 59 articles dels 133 contemplats (el 44,3%).

Les dues cadenes on s’ha registrat un menor percentatge de pujada de preus són Eroski, amb 48 productes del total de 131 recollits en l’anàlisi (el 36,6%) i Mercadona, amb 44 pujades entre els 146 preus registrats (el 30,1%).

Aquest total de 438 preus més cars suposa un lleuger increment respecte als 416 detectats a l’abril sobre una mostra molt similar (1.000 aquest mes pels 991 del mes passat). Per tant, en l’últim mes han estat una vintena de productes afectats per la rebaixa de l’IVA els que han augmentat el seu preu respecte als que ja s’havien encarit durant els quatre primers mesos de l’any.

Per part seva, Alcampo i Lidl són les dues úniques cadenes de distribució en les quals al maig s’ha reduït el nombre total d’aliments que han augmentat el seu preu respecte al que hi havia el mes d’abril passat.

Diferents tipus de llet | FACUA

Fruites i verdures encapçalen les pujades

Del total de 438 preus en els quals FACUA ha detectat una pujada en la seva comparativa, 147 es corresponen a fruites o verdures (el 33,4% del total), 82 són olis d’oliva en la seva majoria o de gira-sol (el 18,6%) i 66 són llets o lactis (El 15%).

Per part seva, s’han localitzat 62 increments de preus entre els arrossos i les pastes (el 14,15%) i 37 entre els llegums (un 8,4%). La trentena de preus restants corresponen a ous, farina i pans.

Taronges, patates i cebes disparen el seu preu

Les majors pujades de preus en aquest últim mes es corresponen, com és habitual, a fruites o verdures. En concret, les taronges i les patates s’han encarit notablement en alguns supermercats.

A Dia, la malla de patates rentades de 3 quilos ha incrementat ja el seu preu un 70%, passant de 2,88 euros al gener als 4,89 euros actuals (0,60 euros més que a l’abril). Per part seva, el paquet d’arròs Brillante Sabroz ha passat de1,88 a 2,68 euros, la qual cosa suposa un encariment del 42,9%.

En Hipercor, les taronges de taula al pes són un 108,7% més cares que quan va entrar en vigor la rebaixa de l’IVA el mes de gener passat (de 1,72 euros -estava en oferta- a 3,59 euros). El quilo de cebes Buti continua sent un 62,8% més car que en el primer mes de l’any (de 1,53 a 2,49 euros).

En Alcampo, la garrafa d’oli d’oliva verge extra Carbonell s’ha encarit fins a un 55,45%, passant de costar 25,72 euros al gener a 39,99 euros al maig. En Aldi, malgrat ser la cadena de distribució amb major nombre de pujades, el percentatge de les mateixes no és tan acusat. El quilo de Pastanaga El Mercado ha pujat un 36% (de 0,85 euros a 1,19 euros).

En Eroski també és el quilo de ceba blanca Buti el que més s’ha encarit entre el primer i el cinquè mes de l’any (un 59% – de 1,49 a 2,37 euros-). En Carrefour, el quilo de magrana continua sent el cas més flagrant amb un encariment del 160,7% (de 1,91 euros al gener a 4,99 euros al maig).

El Lidl, la malla de cebes d’un quilo ha pujat aquest mes un 69% el seu preu respecte al que tenia al gener (de 1,39 a 2,35 euros). En Mercadona, la malla de cebes de 2 quilos ha passat de 2,39 euros al gener (ja amb la baixada de l’IVA aplicada) a 3,99 euros a l’abril, la qual cosa suposa un encariment del 66,9%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa