Com un premi al col·lectiu i per subratllar individualment aquells restaurants i bars que han destacat els últims dos anys pel seu vincle amb el barri i amb valors com la integració, la qualitat de vida, la sostenibilitat, la innovació i l’adaptabilitat als nous temps, l’Ajuntament de Barcelona reprèn enguany els Premis Barcelona Restauració.

Engegats el 2017, els Premis volen difondre l’oferta gastronòmica i restauradora de qualitat de la ciutat mitjançant tres guardons que rebran alguns dels 30 nominats que avui s’han fet públics. Aquests se sabran a la gala que se celebrarà el proper dilluns, 18 de juliol, a la Fàbrica Moritz.

En aquesta edició, el jurat –format per destacats professionals de la restauració de la ciutat-, després d’estudiar les candidatures presentades, ha proclamat com a aspirants als III Premis Barcelona Restauració 30 locals dividits en tres categories: “Qualitat Gastronòmica” (especialització en una proposta gastronòmica única a la ciutat.), “Integració al Barri” (identificació amb les particularitats de l’entorn i el territori) i “Local Notori o Innovador” (local singular pel seu concepte, trajectòria històrica o originalitat).

Són aquests:

Qualitat Gastronòmica

FISMULER (Ciutat Vella)

Una casa de menjars moderna on tres ex Bulli elaboren una cuina amb molt de fons camuflada entre bon rotllo, estètica i amabilitat. Per gaudir des d’un punt de vista gastronòmic i social, ja que a les nits s’anima.

SLOW & LOW (Eixample)

Restaurant gastronòmic que integra ingredients i sabors forans a la cuina de la ciutat. Al seu capdavant, el jove xef Frank Beltri, qui dinamitza l’experiència amb disciplina i molta creativitat.

TABERNA NOROESTE (Sants-Montjuïc)

El nom ho indica. Aquesta taberna treballa ingredients, idees i plats típics del nord i oest de la península -regions de procedència dels seus xefs- partint de la màgia i estil de la ciutat que els acull.

BO PER TU CAFÈ (Les Corts)

Restaurant de cuina tradicional, casolana i mediterrània. Utilitza productes de proximitat frescos i de temporada respectant les coccions per oferir un global de qualitat. Tot sense gluten i ni lactosa.

ADOBO (Sarrià-Sant Gervasi)

L’última aventura del xef Enrique Valentí ofereix una carta informal on predomina l’ús d’adobs actualitzats al s.XXI i condiments per emfatitzar el sabor de plats enginyosos.

CAL TRAPELLA (Gràcia)

Restaurant bonic que fa barri. Tot el que entra a la seva cuina prové dels mercats de Gràcia per completar una proposta de cuina catalana i de proximitat, pensada per a totes les butxaques i paladars.

EL RACÓ DEL PEIX (Horta-Guinardó)

Cuina especialitzada en l’elaboració de plats dedicats a l’arròs i al mar, encara que també n’ofereix d’altres propis del Mediterrani. Local fresc i acollidor i que compta amb una cobejada terrassa.

BAR LA CHOLITA (Nou Barris)

Molt més que un bar restaurant de barri. Local petit però amb una cuina global, on surten des d’orelles de porc marinades fins a hummus de tomàquet. Sorpresa amb servei atent a prop de Virrei Amat.

LA COMTAL (Sant Andreu)

La Comtal respira Sant Andreu. Ho fa amb el nom, el logotip, la decoració i també amb la tria dels seus proveïdors, que ajuden a conformar una carta que té una cura especial del benestar del comensal. Per menjar bé i bo.

RESTAURANT SANT MARTÍ (Sant Martí)

Cuidat restaurant que dona servei al barri des de 1969. El seu menú diari és molt seguit, ja que per un preu raonable aporta bons ingredients i presentacions. Els més gourmets gaudiran amb el marisc.

Integració al Barri

CA L’ESTEVET (Ciutat Vella)

Referent de qualitat i cuina catalana al centre des de 1890, posant la tradició i el producte com a protagonistes. Plats tradicionals com l’escudella, els macarrons o el fricandó han creat parròquia.

ELS OCELLETS (Eixample)

Un dels millors locals per entendre l’evolució de Sant Antoni. Amb una reforma el 2005, sumen gairebé 40 anys al peu del canó que parlen de la cuina de Barcelona. Punt de trobada per veïns i bohemis.

LA CAMPANA (Sants – Montjuïc)

Històric del barri. Els productes de mercat seleccionats pel propi xef marquen una carta que canvia diàriament i que complementa un espai únic al soterrani amb volta catalana.

LA LLIMONA (Les Corts)

Amb més de 35 anys d’història, continua servint dinars i sopars a un preu i qualitat immillorables al personal d’oficina i als veïns i veïnes del barri. Diversió entre tapes.

BAR TREZE (Sarrià-Sant Gervasi)

Punt de trobada imprescindible gràcies a la seva qualitat gastronòmica, a la distribució de l’espai i al seu personal proper. També destaca per l’oferta de ginebres, que supera les 200 referències.

BAR BODEGA RESTAURANT CAN ROS (Gràcia)

Establiment fundat fa 52 anys per l’Esteve Ros i ara regentat pels cinc fills. No cal dir que és un comerç familiar i de proximitat, molt involucrat al barri. És la seu social de la colla de Sant Medir.

EL CHIHUAHUA (Horta-Guinardó)

Amb més de 15 anys de servei al barri, recrea l’ambient d’un típic poble mexicà sobre tot al sostre del local. El Chihuahua està especialitzat en cuina mexicana fusionada amb productes locals.

RESTAURANT ESCOLA CRUÏLLA AL PUNT (Nou Barris)

Bar restaurant de l’Escola de Cuina Cruïlla, a Torre Baró. És el propi alumnat qui s’encarrega de la seva gestió i carta, demostrant les possibilitats futures del sector.

VERSALLES (Sant Andreu)

Més de 100 anys tirant canyes a Gran de Sant Andreu parlen de com ha evolucionat el barri. Una referència allotjada en un edifici modernista. El seu soterrani va servir de refugi durant la Guerra Civil.

ECHEGARAY (Sant Martí)

Plats i tapes molt cuidades en un local petit i honest, que dona protagonisme al producte de temporada, la majoria del mercat de Poblenou i de les botigues del barri. Per perdre’t en el seu pati interior.

Un dels plats de la Taberna Noroeste | Facebook Taberna Noroeste

Local Notori o Innovador

PLA DE LA GARSA (Ciutat Vella)

Local emblemàtic situat als antics estables de l’Hostal de la Bona Sort. A principis del s.XX era una bodega de venta de vins a granel i l’any 1979 es converteix en restaurant conservant la seva proposta de cuina familiar.

LA GASTRONÓMICA BARCELONA (Eixample)

Concepte doble de restaurant on pots escollir entre un local de tapes i “platillos” cuidats amb cuina oberta, i un altre espai d’hamburgueses premium maridades amb cerveses especials.

RESTAURANT ARTURO (Sants-Montjuïc)

Arturo acumula anys d’història i respecte pel millor producte. Apartat del centre de la ciutat, la seva localització és perfecta perquè la clientela gaudeixi tranquil·lament del seu plat estrella: la carn a la brasa.

CASA PETRA (Les Corts)

Casa Petra dona al barri un doble espai on trobar-se com a casa: una xarcuteria i tenda gourmet, i un restaurant gastronòmic, on podràs dinar i sopar en un ambient distés i de proximitat.

DOS TORRES (Sarrià-Sant Gervasi)

Un gastrobar i restaurant amb jardí dins una vil·la modernista de principis del s.XX. Un oasi de gastronomia cuidada que porta el segell del xef Carlos Cases des de fa més d’una dècada.

NUA SMART RESTAURANT (Gràcia)

Primer “smart restaurant” d’Europa. Nua basa la seva proposta trencadora en la utilització de les últimes tecnologies, recreant una nova forma d’entendre les relacions a l’espai del restaurant.

NOU SOTO D’HORTA (Horta-Guinardó)

Bar amb més de 30 anys d’història que aquest any ha reobert les seves portes fent una aposta clara per la bona gastronomia. Manté l’essència de bar i la terrassa. Ha sumat nova proposta i clientela.

OVANTE (Nou Barris)

Hamburgueseria premium amb diferents varietats basades sempre en el món del cinema, que també centra la seva decoració. La carta es completa amb acompanyaments idonis i el local, amb una terrassa que és punt de trobada.

TOCA TECA (Sant Andreu)

En un entorn de gastrobar s’amaga l’aposta gastronòmica d’un restaurant en majúscules al barri del Congrés. Producte de qualitat i respecte per la tradició tot fent l’ullet a la innovació per gaudir.

CAN CULLERES (Sant Martí)

El xef Jordi Asensio va obrir aquest espai després de la pandèmia perquè la gent del Poblenou es sentis com a casa. El nom ret homenatge a la fàbrica de coberts del barri on van treballar molts veïns i veïnes.

Menció Honorífica i Premi a la Sostenibilitat

A banda de les tres categories, com a novetat, aquest any l’organització entregarà dos premis més: la Menció Honorífica i el Premi a la Sostenibilitat. La Menció Honorífica serà atorgada a un restaurant per la seva contribució excepcional en posar en valor la restauració de la ciutat al llarg del temps, ajudant a forjar la identitat cultural pròpia del model de restauració de la ciutat i servint de guia per a futures generacions.

La restauració a la ciutat de Barcelona ha de gestionar els seus recursos de tal forma que, tant a nivell econòmic com mediambiental, es puguin assolir els seus objectius satisfent les necessitats del present a l’hora que protegint i fomentant les oportunitats per les generacions futures. En aquest sentit, el jurat entregarà enguany el Premi a la Sostenibilitat, que destaca alguna bona practica vinculada als principis de sostenibilitat i economia circular.

Jurat

El jurat del Premis Barcelona Restauració 2022 està format per un conjunt de professionals del sector presidits per la regidora de Comerç, Mercat, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín Espuña. L’acompanyen el director de Serveis de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Vázquez Asencio; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias Suriol; el president de l’associació Restaurants Sostenibles, Sergio Gil Flores; la periodista experta en gastronomia Tana Collados Lluró; l’experta en turisme i restauració Eva Ballarín, i el director de l’Observatori de l’Alimentació del Parc, Jesús Contreres Hernández.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jordi lh a juliol 17, 2022 | 21:32
    jordi lh juliol 17, 2022 | 21:32
    no es poden donar premis amb el nom de la ciutat bcn, a un concurs en que es presenten candidatures voluntàries... hi han restaurants de la llista que son infumables !!! i em moc fa 30 anys per les cuines de bcn.. ahí lo dejo !! els premis bcn tenen que tenir una altre base,i hi han experiències arreu del mòn molt aprofitables.... això es una camama !!!

Nou comentari

Comparteix