Vadegust
12 regles bàsiques (i molt útils) per evitar intoxicacacions alimentàries

Tots volem menjar bé i amb garanties de seguretat, i per a això cal impedir que els bacteris perillosos arribin als nostres aliments i evitar que es multipliquin. Mantenir la higiene (tant personal com de la cuina) i una correcta manipulació dels aliments és la forma més eficaç de reduir riscos en comprar, cuinar i conservar els aliments.

Els 12 manaments de la higiene alimentària, segons l’OCU, són els següents:

1. Extrema la teva higiene personal. Renta’t acuradament les mans, amb freqüència i durant temps suficient. És obligatori rentar-les bé sempre abans de manipular aliments. I abans de començar a cuinar, treu-te joies, rellotge, anells… aquests objectes poden contenir brutícia i microorganismes que contaminin els aliments que estàs manipulant.

2. Si tens algun símptoma de malaltia gastrointestinal és millor que no cuinis ni preparis aliments.

3. Evita la presència d’animals quan estiguis cuinant, assegura’t que no entrin en contacte amb els aliments que menjaràs.

4. Mantingues una higiene escrupolosa de les superfícies i útils en contacte amb aliments. Usa millor paper de cuina en comptes de draps i esponges, que poden contenir microorganismes. Si prefereixes draps i baietes, cerciora’t que els canvies sovint i els desinfectes bé.

5. Cuina prou els aliments. Per a acabar amb els bacteris es necessita escalfar l’aliment en el centre del producte a 70 °C durant 2 minuts. Vigila amb productes que no s’han descongelat del tot o que són molt gruixuts! Poden quedar zones crues que no han aconseguit aquesta temperatura durant la cocció.

6. Deixa els aliments tapats i ben protegits: així els protegiràs d’insectes, pols i altres contaminants potencials.

7. Després de cuinar, refrigera el menjar com més aviat millor, noel deixis a temperatura ambient, perquè a aquesta temperatura els bacteris es multipliquen més ràpid. Per la mateixa raó, les sobres de menjar hauran d’anar a la nevera al més aviat possible.

8. Descongela els aliments en la nevera o en el microones, mai ho facis a temperatura ambient per aquest mateix motiu.

9. Vigila amb la contaminació creuada. Usa superfícies i utensilis diferents (plats, ganivets, taules de tall, etc.) per a tallar o preparar aliments crus i cuinats. Les taules, plats o coberts que hagis usat amb aliments crus, no els utilitzis una altra vegada amb els cuinats sense haver-los rentat abans. Usa coberts nets quan vagis a servir les salses, amanides o guisats.

Una dona talla diversos ingredients per cuinar-los | Pixabay
Una dona talla diversos ingredients per cuinar-los | Pixabay

10. Reescalfa només la porció que es vagi a consumir.

11. A la compra, deixa per al final els aliments refrigerats o congelats i posa’ls en fred tot just arribar a casa. Consumeix-los en 2 o 4 dies. Si trigaràs més, és millor congelar-los.

12. Mantingues la teva nevera i congelador sempre nets i en bon estat: la temperatura del refrigerador ha d’estar entre 0 °C i 4 °C en les zones on es fiquin la carn i el peix fresc, i no passar dels 7 o 8 °C en la resta.

A més higiene, menys intoxicacions

En resum, mantenir la cuina en bon estat de neteja i desinfecció, especialment les superfícies i utensilis que estan en contacte amb els aliments, és una mesura fonamental de seguretat alimentària, imprescindible per a evitar intoxicacions.

No oblidis que, si bé els bacteris moren per la calor, algunes toxines que produeixen són resistents al tractament tèrmic. Per tant, reduiràs el risc evitant que les matèries primeres amb les quals prepararàs el teu plat es contaminin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa