Vadegust
10 passos per mantenir una alimentació saludable durant les festes

Amb el Nadal molt a prop mantenir una dieta equilibrada pot costar molt. Ser fidel a una dieta saludable, així com evitar el sedentarisme i prioritzar un descans adequat, són factors fonamentals per a mantenir-nos sans i actius. Per a poder aconseguir-ho, l’equip d’especialistes en nutrició de Glucovibes, la solució digital que analitza com la glucosa afecta a la salut metabòlica, recomana deu passos per a gaudir de les reunions amb família i amics sense oblidar la nostra salut.

1. Opta per cuinats saludables

Prioritza els cuinats nets amb menjar natural i real, evitant processats i precuinats. La millor manera de gaudir d’un plat nadalenc és mantenir els estàndards nutricionals de la resta de l’any, combinant verdures i hortalisses com a guarnició i peixos o carns magres com a aliment principal, que cuinades al forn triomfaran amb els convidats i amb el teu cos: peixos al forn com el llobarro, turbot o el besuc, carns com el tan present gall dindi de Nadal… són opcions que nodriran amb proteïna, hidrats i greix saludable a la teva família.

2. Inclou en les teves receptes aliments antiinflamatoris

Encara que la nutrició no impacta de la mateixa manera en totes les persones, existeixen certs aliments que poden afavorir una digestió més amable. Us recomanem incloure en la llista de la compra nabius, fruites cítriques, llavors de lli, peix, verdures de fulla verda com el bròcoli i l’all, ja que s’aconsella menjar-los de manera freqüent. Altres aliments amb unes certes propietats antiinflamatòries són els cereals i grans integrals, alvocat, fruita seca, ou, llegums i carn d’ocell, però el seu consum es recomana que sigui amb moderació de manera freqüent i sense abusar.

3. Evita els canapès processats

Solen aparèixer en els supermercats amb una pinta exquisida, perfectes per a emplatar (patés, formatges molt processats, patates fregides de diferents sabors…). No obstant això, tot processat inclou conservants i entre ells sal en proporcions elevades, i solen incloure sucre afegit no necessari. Qualsevol opció preparada a casa pot ser una millor alternativa com per exemple, tires de pastanaga, moniato en tires o patates enfornades, i salses per a “dippear” casolanes com a guacamole a base d’alvocat, espècies i oli d’oliva verge extra o hummus casolà a base de cigrons cuits i fins i tot sala de formatge a base de iogurt, mascarpone i/o formatge d’untar que escalfats lleugerament agafaran una textura i sabor molt rics.

4. Tria cremes casolanes com a primer plat

Delicioses i apetibles en els dies més freds, són bones opcions el brou de bullit o verdures. Novament, les realitzades a casa seran naturals 100%, mentre que les preparades podran incloure sucre afegit. Mira la informació nutricional dels envasos per a optar per una opció preparada si no tens temps de fer-ho a casa.

5. Compte amb els embotits

Els embotits quant menys processats siguin millor. I per a això, l’ideal és poder optar per un pernil ibèric o derivats amb un % de carn superior sempre al 90%.

Un plat típic de Nadal
Un plat típic de Nadal

6. La fruita, millor de temporada

En aquestes dates les fruites més consumides són el raïm, la pinya, la magrana… la fruita natural sempre és una opció saludable, i si vols una cosa dolça, opta sempre per una peça de fruita sencera. Si l’acompanyes amb iogurt, skyr o una mica de greix i proteïna saludable, podràs contenir a més l’impacte de la càrrega glucèmica de la fruita en el teu torrent sanguini, generant una sobretaula menys pesada.

7. Marisc alt en proteïnes

El marisc és una gran font de proteïnes si es consumeix en la seva quantitat adequada. Les ostres, gambes i cloïsses són de les millors opcions per la seva gran quantitat de vitamines. A l’hora de consumir-los, opta pel cuinat al vapor i evita els arrebossats, perquè solen incorporar alta dosi de farines processades poc saludables per al nostre organisme. Tampoc és bona idea consumir els caps dels crustacis ja que contenen cadmi, un metall nociu per a la salut.

8. Bombons

En aquestes dates és el regal estrella. Tant si en regales com si consumeixes, et proposem els que continguin almenys el 90% de puresa i que els elaboris a casa.

9. Torró saludable

El torró forma part de la cultura nadalenca de totes les cases. Evita les opcions que venen en el supermercat i sorprèn els teus convidats amb una recepta de torró casolà de festuc i ametlla.

10. Tortell de moniato

I, finalment, la joia de la corona: el tortell de Reis. Proposem una opció deliciosa i saludable de tortell de moniato per a pecar no només per Nadal, sinó durant tot l’any!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa