Vadegust
Les 10 coses que no has de fer mai quan vagis a un bar

Potser no hi has pensat mai, però hi ha certes coses que molesten o dificulten la feina als cambres quan vas a un bar. Rac1 n’ha recollit 10, que són coses que no hauries de fer mai quan vas a un establiment d’aquest tipus. Són les següents:

1. Mala educació

Aquesta és la primera i més important de les actituds que s’han d’eliminar. El personal del bar hi és per servir-te, però no són els teus esclaus. Si et diuen “hola”, no responguis amb “un cafè”. Primer torna la salutació i després ja demanaràs. Deixa els fums fora del local i mira-li a la cara, que és una persona, no un animal. No oblidis fer servir expressions com “quan puguis”, “sisplau” i “gràcies”.

2. Seure a la taula bruta

Moltes vegades entres en un bar i tries la taula en funció d’aquella que està més ben posicionada d’acord amb els teus gustos, sense mirar si està preparada o no per rebre clients. Si t’asseus en una taula bruta havent-n’hi altres de netes, estàs dificultant la feina del cambrer.

3. Esperar que et vinguin a demanar què vols sense haver mirat la carta

Us asseieu a una taula i comenceu a xerrar com si fes anys que no us veieu. I espereu que vingui el cambrer per adonar-vos que heu entrat en un lloc on la gent demana menjar o beure. Aleshores és quan li dieu al cambrer: “Ai, encara no sabem què volem”. Doncs bé, perquè el cambrer no hagi de fer viatges inútils, asseieu-vos a la taula i, per respecte, penseu què voleu abans que us vinguin a demanar.  

4. Demanar una cosa que no és a la carta

Les cuines tenen una organització que està preparada per fer i compondre els plats de la carta. Si demanes alguna cosa diferent, probablement faran tot el possible per complaure’t, però els descol·locaràs la dinàmica de treball. 

5. Pagar per separat

Això, especialment en hores de pic de feina, fa perdre molt temps inútilment als cambrers i els trasllades la responsabilitat de comprovar que tothom pagui. 

Un cambrer, en una imatge d'arxiu | Pixabay
Un cambrer, en una imatge d’arxiu | Pixabay

6. Deixar una propina humiliant

Per deixar cinc cèntims, és millor no deixar res. Si no tens monedes, demana-li al cambrer que afegeixi el que tu consideris a la quantitat que et cobrarà amb targeta.

7. Deixar-ho tot brut de papers i brossa teva

N’hi ha que aprofiten i es buiden les butxaques mentre fan el cafè. D’altres es fan regals i deixen tots els embolcalls a la taula quan marxen. N’hi ha que deixen que els infants s’entretinguin fent marranades amb líquids i sòlids que han trobat per allà. En definitiva, deixen “extres” de brutícia que no provenen de la consumició i que després els cambrers hauran de netejar per deixar la taula en condicions. No els facis fer una feina que et tocaria fer a tu. Emporta’t la teva brutícia amb tu.

8. Intentar lligar amb els cambrers

Això és una de les pitjors coses que pots fer, a banda que podria ser delicte. La persona que t’està atenent té l’obligació d’adreçar-se a tu i tu no pots aprofitar per establir cap conversa fora de lloc ni pensar que la seva amabilitat és un senyal per donar-te peu a flirtejar. El codi professional de l’hostaleria prohibeix als cambrers lligar amb els clients, de manera que mai no ho faran. No ho facis tu tampoc, és de mal gust i fins i tot es podria considerar assetjament.

9. Ignorar el cambrer quan ve carregat de plats

Si ets en un sopar de grup i ve el cambrer amb la bona intenció de posar el plat que toca a cadascú, procura que els comensals parin atenció al que diu el cambrer, perquè a ningú li agrada sentir-se ignorat.

10. No li agafis res de la safata al cambrer

Quan s’acosta el cambrer, ja saps que ve amb aquella beguda especial que t’agrada, entre altres coses. Però recorda que el que no has de fer mai és anticipar-te per ajudar el cambrer i agafar el que ja saps que és per a tu. Per si no ho sabies, quan el cambrer posa les begudes a la safata fa una autèntica obra d’enginyeria i repartiment de pesos i equilibris, tot perfectament compensat. Si li agafes una beguda sense avisar, és probable que se li desequilibri la safata i tota la resta de begudes acabin a terra. Tant si es produeix el desastre com si no, pots estar segur que el cambrer et maleirà interiorment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa