Vadegust
Els 10 aliments que no s’han de menjar mai crus

Potser no ho sabies, però hi ha certs aliments que s’ha d’evitar menjar crus. Rac1 ha fet un recull de quins són aquests productes:

1. Patates: es poden fregir, estofar, triturar… però no s’haurien de menjar crues. Les patates sense cuinar poden contenir uns components tòxics anomenats glucoalcaloides, que poden perjudicar l’aparell digestiu. A més, el gust i la textura no serien precisament d’allò més agradables.

2. Faves: tenen un component anomenat linamarina, que es descompon en cianur i és tòxic. Cuinar-les durant uns 20 minuts o mitja hora elimina aquesta toxicitat i les podràs gaudir com més t’agradin.

3. Bolets silvestres: els que pots trobar al supermercat són segurs per menjar crus, però si els cous, els saltes o els forneges amb algun acompanyament comprovaràs que són molt més gustosos guisats que crus.

4. Ous: els ous no s’han de menjar crus pel risc de contaminació per bacteris de Salmonella. Per tal d’assegurar-nos que matem qualsevol bacteri existent, l’ou s’ha de cuinar a una temperatura segura, que com a mínim ha de ser de 62 graus.

5. Albergínia: abans de coure-la conté el mateix glucoalcaloide que les patates crues: la solanina, que no és letal, però sí que ens pot produir una bona indigestió.

Albergínies | Pixabay
Albergínies | Pixabay

6. Llet: tant la llet com els seus derivats passen per un procés obligatori abans de poder-se ingerir. Els làctics es pasteuritzen per matar-ne tots els patògens. És un mètode molt important per prevenir intoxicacions greus.

7. Mel: la mel ha de sotmetre’s a uns processos semblants als de la llet per assegurar-nos que és segura si l’hem de donar a menors d’un any. La mel es pasteuritza perquè en la seva forma crua pot contenir espores d’una toxina anomenada Clostridium botulinum, que pot ser especialment perjudicial en dones embarassades i en nadons de menys d’un any.

8. Farina: en rebosteria, no només els ous crus poden intoxicar. També la farina té aquesta capacitat, així que menjar la massa de les galetes abans de coure-les implica un doble risc.

9. Mongeta vermella: en cap cas les hauríem de menjar crues. Només quatre o cinc mongetes contenen una toxina anomenada lectina que pot causar nàusees, vòmits, mal de panxa i diarrea. Haurien de coure ben bé mitja hora i assegurar-nos que les deixem ben escorregudes perquè l’aigua de cocció podria contenir restes d’aquest component.

10. Carn: a les cartes d’alguns restaurants pots trobar advertiments que desaconsellen ingerir carn de boví, porc o pollastre poc cuit. T’arrisques a tenir una intoxicació bacteriana si no estan degudament marinades o els falta cocció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa