Potser no ho sabies, però hi ha certs aliments que s’ha d’evitar menjar crus. Rac1 ha fet un recull de quins són aquests productes:

1. Patates: es poden fregir, estofar, triturar… però no s’haurien de menjar crues. Les patates sense cuinar poden contenir uns components tòxics anomenats glucoalcaloides, que poden perjudicar l’aparell digestiu. A més, el gust i la textura no serien precisament d’allò més agradables.

2. Faves: tenen un component anomenat linamarina, que es descompon en cianur i és tòxic. Cuinar-les durant uns 20 minuts o mitja hora elimina aquesta toxicitat i les podràs gaudir com més t’agradin.

3. Bolets silvestres: els que pots trobar al supermercat són segurs per menjar crus, però si els cous, els saltes o els forneges amb algun acompanyament comprovaràs que són molt més gustosos guisats que crus.

4. Ous: els ous no s’han de menjar crus pel risc de contaminació per bacteris de Salmonella. Per tal d’assegurar-nos que matem qualsevol bacteri existent, l’ou s’ha de cuinar a una temperatura segura, que com a mínim ha de ser de 62 graus.

5. Albergínia: abans de coure-la conté el mateix glucoalcaloide que les patates crues: la solanina, que no és letal, però sí que ens pot produir una bona indigestió.

Albergínies | Pixabay
Albergínies | Pixabay

6. Llet: tant la llet com els seus derivats passen per un procés obligatori abans de poder-se ingerir. Els làctics es pasteuritzen per matar-ne tots els patògens. És un mètode molt important per prevenir intoxicacions greus.

7. Mel: la mel ha de sotmetre’s a uns processos semblants als de la llet per assegurar-nos que és segura si l’hem de donar a menors d’un any. La mel es pasteuritza perquè en la seva forma crua pot contenir espores d’una toxina anomenada Clostridium botulinum, que pot ser especialment perjudicial en dones embarassades i en nadons de menys d’un any.

8. Farina: en rebosteria, no només els ous crus poden intoxicar. També la farina té aquesta capacitat, així que menjar la massa de les galetes abans de coure-les implica un doble risc.

9. Mongeta vermella: en cap cas les hauríem de menjar crues. Només quatre o cinc mongetes contenen una toxina anomenada lectina que pot causar nàusees, vòmits, mal de panxa i diarrea. Haurien de coure ben bé mitja hora i assegurar-nos que les deixem ben escorregudes perquè l’aigua de cocció podria contenir restes d’aquest component.

10. Carn: a les cartes d’alguns restaurants pots trobar advertiments que desaconsellen ingerir carn de boví, porc o pollastre poc cuit. T’arrisques a tenir una intoxicació bacteriana si no estan degudament marinades o els falta cocció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa