Vadegust
1 de cada 5 aliments afectats per la rebaixa de l’IVA han apujat el preu

FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat al començament d’aquest mes de febrer un seguiment sobre l’evolució de més de 1.000 preus d’aliments afectats per la rebaixa de l’IVA en vuit grans cadenes de distribució. Gairebé un de cada cinc han pujat el seu preu, malgrat que el reial decret llei aprovat pel Govern espanyol a finals de desembre prohibeix aplicar pujades en els marges de benefici empresarial de tots els membres de la cadena de producció, distribució o consum.

Davant aquests fets, FACUA ha anunciat que ampliarà les denúncies que va presentar el mes passat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que fins avui segueix sense donar-li cap mena de resposta. Les denúncies aniran dirigides contra totes les cadenes objecte de l’anàlisi: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i també Mercadona. En aquesta última no es van detectar irregularitats en els dos seguiments realitzats per l’associació al gener.

FACUA critica la falta de transparència del govern espanyol sobre els estudis que va anunciar el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del seu observatori de preus. En data d’avui no només no han transcendit dades sobre les seves conclusions, sinó tampoc sobre quants establiments, quants preus i en quines dates es realitzen les anàlisis.

Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay
Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay

1.020 preus analitzats

L’associació ha revisat l’evolució de 1.020 preus en les vuit cadenes de distribució. Aquestes noves anàlisis s’han dut a terme els dies 6 i 7 de febrer. En ells ha detectat que en 178 casos, això és, el 17,4%, el preu s’ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre una vegada aplicada la rebaixa de l’IVA.

Aquesta comparativa s’ha realitzat tenint en compte els preus base dels productes. Si es contemplen les ofertes aplicades tant a finals de desembre com en els dies de febrer en què s’ha realitzat el seguiment, serien 172 els aliments que han augmentat el seu preu en aquest període. Segons la llei, per a mostrar un producte amb oferta de reducció de preu ha de figurar al costat d’aquest el menor import que s’hagués aplicat a productes idèntics en els 30 dies precedents.

FACUA recorda que els productes afectats per la rebaixa d’IVA no poden ser objecte d’augments en els marges de benefici empresarial durant almenys quatre mesos, termini que s’amplia fins a sis si la inflació subjacent de març no està per sota del 5,5%.

L’article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que “la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l’import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes”.

Pujades per supermercats

El major nombre d’anomalies s’han detectat en Hipercor, on s’han encarit 53 del total de 166 preus analitzats (un 32%). El segueix Carrefour, amb 45 productes més cars que el 30 de desembre sobre una mostra de 174 preus (el 26%).

Aldi, per part seva, ha augmentat 11 dels 61 preus analitzats (el 18%), mentre que Eroski ho ha fet en 24 dels 136 aliments recollits en aquest estudi (el 18%). L’associació ha detectat 9 preus més cars en Lidl sobre un total de 63 aliments (el 14%), mentre que a Dia s’han encarit 17 articles dels 139 contemplats (el 12%).

Les dues cadenes on s’ha registrat un menor percentatge de pujada de preus són Alcampo, amb 9 productes del total de 139 recollits en l’anàlisi (el 6%), i Mercadona, amb 10 pujades entre els 142 preus registrats (el 7%).

Fruites i verdures, les més afectades

Del total de 178 preus en els quals FACUA ha detectat una pujada en la seva comparativa, 67 es corresponen a fruites o verdures, 35 són llets o lacteos i 30 olis d’oliva i de gira-sol.

Per part seva, s’han localitzat 17 increments de preus entre els llegums, 10 entre els arrossos i 9 entre les pastes (espaguetis i macarrons). Els deu restants són principalment pans i ous.

Ampolles d'oli en un supermercat | ACN
Ampolles d’oli en un supermercat | ACN

Aliments amb major pujada

Les majors pujades de preus en aquest últim mes es corresponen a fruites o verdures. El preu de la magrana a Carrefour ha passat de 1,91 euros/quilo el 3 de gener -li van repercutir la baixada de l’IVA al preu de final de desembre- a 3,99 euros/quilo el 7 de febrer (un 108,9% més car). A Dia, la malla de taronges per a suc de 4 quilos ha passat de costar 3,36 euros fa un mes a 5,25 euros aquest 7 de febrer (un 56,3% més).

A Hipercor, el paquet d’un quilo d’arròs Brillante s’ha encarit un 53,3%, després de passar de 1,82 euros al gener a 2,79 euros aquest mes. A Aldi, l’oli d’oliva Carbonell d’un litre també ha augmentat el seu preu un 52,8% en poc més de 30 dies, passant de 5,43 euros a 8,30 euros. En tots aquests exemples, les cadenes havien repercutit la baixada de l’IVA al començament de gener, ni un cèntim més ni un menys.

FACUA assenyala que les dades posen de manifest una vegada més la necessitat que el govern espanyol fixi preus màxims en aliments bàsics, una cosa per a la qual està facultat segons estableix l’article 13 de la llei de comerç de 1996.

Resulta evident, adverteix l’associació, que la baixada de l’IVA en alguns productes ha tingut un efecte extraordinàriament lleu en la cistella de la compra donat el brutal encariment que s’ha produït en l’últim any.

Els aliments afectats

Segons la norma, des de l’1 de gener s’aplicarà el 0% d’IVA als següents aliments als quals se’ls repercutia el 4%:

– El pa comú, la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l’elaboració del pa comú.

– Les farines panificables.

– Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.

– Els formatges.

– Els ous.

– Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Per part seva, es baixarà del 10 al 5% l’IVA als olis d’oliva i de llavors i a les pastes alimentàries.

L’article 72 del citat reial decret llei indica que tornarà a aplicar-se l’IVA del 4 i el 10% a aquests aliments l’1 de maig “en el cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a l’abril, sigui inferior al 5,5 per cent”. Si no és així, la mesura continuarà en vigor fins a final de juny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa